Verandering

Als er iets is dat ik moeilijk vind, is het verandering. Een verhuizing: slik! Een nieuwe opdracht: slik! Een verbouwing: slik!

Toch blijf ik zin hebben om dingen te veranderen. Zo ZIJN we een paar keer verhuisd in de afgelopen tien jaar. Zo GAAN we verbouwen de komende maanden. Zo BEGIN ik weer met een nieuwe opdracht. En zo GA ik weer wennen aan een nieuw ritme in de werkweek. Want verandering brengt ook weer inspiratie, meer kennis, nieuwe routines en contacten. Goed voor mijn zelfvertrouwen en voor mijn flexibiliteit. 

Nu krijgen we een nieuwe badkamer in huis. Ik zit middenin de verhuisdozen omdat in mijn werkkamer straks een douche en toilet staan. Alles dat ik de afgelopen vier jaar heb gemaakt, verzameld en gebruikt voor inspiratie, kwam ik nog eens tegen. Het maakt je weer bewust van je eigen creativiteit en van al het werk dat op conto van Hartelust staat.

Veranderen is aanpassen
Ik merk dat kinderen verandering vaak vooral leuk en spannend vinden. Vooral als je de verandering samen doet, pakken ze het positief op. Bij onze laatste verhuizing gaf ik onze kinderen (toen 4 en 5) allebei een verhuisdoos om vol te tekenen, te kleuren, te beplakken en uiteraard in te pakken met de spulletjes die zij het liefst zelf verhuisden. We hebben deze dozen samen in hun nieuwe kamer gezet en daarna hebben we de kamer ermee ingericht. Recent verhuisde een bed van zolder naar beneden: ze kregen hun eigen kamer. We hebben op een woensdagmiddag de zolder samen leeggemaakt en schoongemaakt. Ook hebben we de kamers samen ingericht en gevuld. De lampjes hangen zoals zij het fijn vinden:  bestaande gewoonten konden blijven, zoals lezen in bed.
Voor nieuw werk heb ik ook mijn eigen spullen, zodat ik min of meer een eigen bureau in rugzakformaat meebreng. Dat maakt me zeker.

Uitdaging: de aanloop naar de verandering
Voor mijzelf is het inpakken echt een uitdaging: ik ben niet zorgvuldig in het labelen van dozen waardoor ik toch altijd weer mijn spullen een beetje kwijt ben. Bij de vorige verhuizing dacht ik slim te zijn en een doos met ‘handig bij het verhuizen’ te maken, maar die kwam heel vol te zitten én ik stopte er van alles in dat ik toch nog nodig had voor de verhuisdatum. Ik vond het toen heerlijk om alles weer uit te kunnen pakken met het gevoel “hello old friend, there you are!”
Bij een nieuwe opdracht grijp ik terug op zaken die ik eerder heb gedaan, zoals mijn kleding nalopen, de route plannen, bekijken hoe ze het werk doen en mijn eigen gewoonten erbij aanpassen.

Verandering en toch je eigen ‘ik’ vasthouden
De truc bij al deze veranderingen was, dat ook veel dingen hetzelfde bleven. Zo heb ik de inhoud van alle kasten weer in dezelfde kasten teruggelegd, na de verhuizingen. Hoefde ik alleen maar te bedenken waar de kast stond! Het bleef vertrouwd, zodat het nieuwe huis snel eigen werd.

Met opdrachten is dat ook zo. Je moet wennen aan de omgeving, de mensen, de route naar kantoor en de koffie. Maar je brengt jezelf mee, je kunde, je enthousiasme en je interesse in het werk. Het maakt je rijker, net als elke positieve verandering.

Paula